Söyleşi: Faruk Ekici |
Sanat eğitimine Çanakkale Hüseyin Akif Terzioğlu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başlayıp, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Resim Öğretmenliği üzerine tamamladığı lisans ve Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde tamamladığı yüksek lisansının ardından, akademik kalıpların ötesine geçme arzusuyla rotasını doktorasını yarım bırakıp yurt dışına kıran; disiplinlerarası sanat pratiğini bellek, mitoloji ve içsel arkeoloji kavramları üzerine inşa eden sanatçı Hilal Can, son projesiyle "yeryüzüne" çıkıyor. Can, Yapı Kredi Müzesi’nde Burcu Çimen küratörlüğünde düzenlenen Islık Çalan Hafıza sergisinde; müze koleksiyonundaki geleneksel Karagöz ve Hacivat figürlerini, kendi "şahsi mitolojisinden" süzülen 12 yeni karakterle buluşturuyor.
Piksellerin kusursuzluğuna inat, Millî Eğitim'den 'emekli' tepegözü bir çağdaş sanat enstrümanına dönüştüren sanatçı; Cyclops Visuals projesiyle ışığın, suyun ve mürekkebin sürekli değişen dünyasını canlı performanslarına taşıyor. Geleneksel gölge oyununu ruh ve madde dualitesi üzerinden yeniden kurgulayan Can; hatayı bir imkâna dönüştüren 'geri al' butonsuz üretim sürecini, tepegöz yolculuğunu ve sergideki karakterlerinin arkasında yatan kadim felsefeyi T24’e anlattı.